Sonja de Jongh

Chinese penseelschilderijen

sonja de jongh Contact
Atelieradres: Pand 9
Van Heemstraweg 9
5301PA Zaltbommel
t: 06-28434154
e: info@sonjadejongh.nl
w: www.sonjadejongh.nl
Contact
Atelieradres: Pand 9
Van Heemstraweg 9
5301PA Zaltbommel
t: 06-28434154
e: info@sonjadejongh.nl
w: www.sonjadejongh.nl

Biografie

Sonja de Jongh is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten st. Joost te Breda.

Vanaf 2008 legt zij zich toe op het maken van vrij werk op rijstpapier met inkt en aquarelverf: Sumi-e/Chinees penseelschilderen.

“In het hier en het nu wil ik zijn, het moment vangen. Elke lijn die ik zet is onomkeerbaar, geen correctie is mogelijk op het dunne Chinese rijstpapier. Intuïtief schilder ik, dichtbij mezelf en het model. Het materiaal geeft me rust, het model geeft me energie. De lijnen laten mijn energie van het moment zien. Mijn penseel laten dansen op papier, de inkt zien en voelen vloeien, daar geniet ik van.”

Sonja heeft in 2012 en 2014 en 2015 op internationale groepstentoonstelling in China de ‘Excellent Award’ gewonnen met in totaal 4 van haar schilderijen.

Gast: Marti van den Bogert

Marti van den Bogert is in 2000 afgestudeerd aan de Design Academy te Eindhoven. Naast vormgever/ beeldend kunstenaar is zij ook biologisch-dynamisch fruitteler en imker.

‘Zowel de Natuur als Poëzie zijn mijn grote voorliefdes, dit is de basis van waaruit ik ergens naar kijk. Lang geleden ontdekte ik dat eigenlijk in alles poëzie huist.

Vaak heb ik geen vastomlijnd plan, in het werk ontstaat iets waar ik houvast vind, daar ga ik op verder. Als ik schilder, maar ook tijdens het eindeloos op volgorde leggen van zaden, takken, meeldraden, stukken hout, ontstaan patronen, structuren en een gelaagdheid. In deze ‘weefsels’ kan ik me volledig verliezen, een nieuwe vorm kan ontstaan. Het onverwachte heeft vaak een enorme schoonheid. Als daar je oog op valt kan het uitgelicht worden, zodat ik het kan tonen aan de buitenwereld.

Eigenlijk kan alles een begin van een compositie worden, zowel natuur als afval heeft een grote aantrekkingskracht. Uit ogenschijnlijk onbetekenende verpakkingen, snoeppapier, blikjes, sinaasappelkratjes kan iets van betekenis ontstaan.

Op mijn atelier in Pand9 in Zaltbommel worden zaden, schors, bladeren, verpakkingen en andere gevonden voorwerpen met of zonder olieverf en bijenwas tot schilderijen of assemblages gecomponeerd.

Daarnaast houd ik me graag bezig met fotografie en oude grafische technieken zoals toyobo-druk, droge naald en rubbing.

page1image31234240