René van Dam

Bronzen beelden (unica), schilderijen

rene van dam Contact
Gasthuisstraat 4
5301 CC Zaltbommel

tel: 0652601673

www.renevandam.nl

Contact

Gasthuisstraat 4
5301 CC Zaltbommel

tel: 0652601673

www.renevandam.nl

Geboren in 1952 in Beverwijk.
Huidige woonplaats Bruchem, gemeente Zaltbommel.
Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg 1981.
Werkzaam als docent beeldende vorming.

“Mijn beelden modelleer ik naar de natuur. Wat ik zie, leg ik op een snelle en directe manier vast in was. Zou ik later, zonder model, nog wat proberen te versterken, dan verliest het beeld zijn kracht, zijn eigenheid. De spontaniteit waarborgt de weergave van de spanning die ik waarneem in de houding van het model. Ik bouw het beeld op met dunne plakjes was, waardoor een steeds wisselende schaduw het beeld extra dynamiek geeft. De opbouw in plakjes suggereert het zware brons lichter dan het is.
Tijdens het proces van modelleren borrelen de ideeën op, hoe sneller ik werk hoe geïnspireerder ik raak. Gezichten laat ik achterwege, ze zouden afbreuk doen aan de onafhankelijkheid van mijn beelden. Ik speel met de verhoudingen, laat er mijn fantasie op los, overdrijf wat ik zie. Hierdoor ontstaan de kenmerkende lange benen. De waan van alle dag achterlatend ontstaat de geruststelling van het alledaagse: gemoedelijkheid, mijmeringen, allerlei stemmingen vind ik terug in mijn werk. Mijn beelden creëren als het ware hun eigen wereldje, nodigen uit tot reflectie. Het resultaat is altijd weer verrassend.
Ontrafeling om te komen tot de kern van dingen is voor mij heel wezenlijk. Luchtigheid en eenvoud in thema’s en in uitvoering weerspiegelen mijn kijk op het leven. Ik probeer mezelf niet te serieus te nemen, tevreden te zijn met het kleine, het simpele.

De ‘goede’ wasmodellen rusten een tijd in mijn kelder, na een tijdje heb ik voldoende afstand genomen en beoordeel ik ze nogmaals. De modellen die nog steeds aan mijn verwachting voldoen gaan naar de bronsgieter, de andere smelt ik weer om.
Het gieten gaat volgens de cire perdue methode (verloren was), van elk beeld wordt er maar één afgegoten. Het afwerken, slijpen en patineren, doe ik zelf.”

René levert zijn beelden in principe met sokkel, ‘ze dienen in harmonie te zijn met het werk, zijn ondersteunend, versterkend’, uiteraard kan de sokkel naar wens worden aangepast.
René werkt ook in opdracht.

“Mijn keramisch werk is ook naar model maar de manier van werken is anders. De klei wordt met een stevig stuk hout in de juiste vorm geslagen. De massieve beelden worden tot 750 graden gebakken vervolgens worden ze RAKU gestookt.”